Zdrowie 1
Szlachetne zdrowie .....
Oczywiście wielu się nie zgodzi i będzie mnie krytykować i łajać 😊
Nie są to żadne porady medyczne, i nie traktujcie ich jak porady ani to nie jest nakłanianie do czynienia czynów opisanych!
Ja to przeżyłem, lub wiem od innych więc opowiadam i tylko informuję …
Chwała doktorom…choć nie wszystkim!
Ałaaaaaa!
Stosowanie Inuliny.
Inulina – bardzo tani prebiotyk, który jest niskokalorycznym wielocukrem. Ma dobroczynne właściwości stymulujące rozwój dobrej flory bakteryjnej – pomaga w namnażaniu dobrej flory a tym samym ogranicza rozrost tej niekorzystnej oraz drożdżaków. Wspomaga w namnażaniu bakterii „produkujących” witaminy z grupy B. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie ale nie wchłania się w przewodzie pokarmowym i tym sposobem pełni rolę błonnika pokarmowego – spowalnia wchłanianie cukrów z pożywienia do krwi. Często obniża glikemię poposiłkową. Jest bardzo dobrym dodatkiem do potraw – ma właściwości zagęszczające i żelujące, nadaje potrawom aksamitności. Może zastępować tłuszcz np. w przygotowywaniu sosów do mięs, itp. Inulina poprawia perystaltykę jelit a także u wielu obniża poziom glukozy we krwi. Inulina ma dużo więcej pozytywnych dla naszego organizmu właściwości np. pomaga skutecznie pozbyć się kadndydozy (candida) z przewodu pokarmowego oraz, mówią, że z innych miejsc też. Poprawia też przyswajalność magnezu, wapnia, żelaza, cynku … Inulina często jest także dodawana do pasz zwierząt. Polecam poszukać i poczytać więcej na temat inuliny. Inulina jest zawarta w wielu roślinach ale najczęściej do uzysku wykorzystuje się cykorię oraz topinambur. Niektórzy nie zalecają stosowania inuliny z topinamburu. Jako tą dobrą uważa się tą uzyskaną z cykorii.
Stosowanie inuliny. Często zalecaną dawką dzienną jest 10 do 30 gramów. Nie zaleca się brania więcej niż 50 gramów dziennie z uwagi na możliwe problemy typu wzdęcia czy biegunka ale zazwyczaj jej tolerancja jest indywidualna dla każdego. Niektórzy na początku, ci biorący ją jako rozbełtany napój wodny maja problem po spożyciu z … bieganiem w ustronne miejsce z tronem, więc lepiej zaczynać od dawki np. 2 do 5 gramów jednorazowo – jako dodatek do potraw raczej biegania czy też gazowania nie wyzwala. Ja dość często używam inuliny właśnie jako dodatek do potraw – do sosów, do smażonej kiełbasy, do jajecznicy, do zupy, … Czasem także zdarzy mi się rozbełtać w wodzie i wypić. Nie ma co oczekiwać cudu gwałtownego spadku poziomu glukozy we krwi ale spadek po jakimś czasie stosowania jest zauważalny a poza tym naprawdę dużo dobrego robi w jelitach.
A.M.
Nie biorę odpowiedzialności za skutki zastosowania rzeczy i wykonania czynności tu opisane.
Podaję tutaj praktyczne zastosowania różnych substancji jako ciekawostkę, którą to każdy musi sobie rozumnie zweryfikować ...
Niektóre z tych rzeczy sam stosowałem i stosuję, inne znam tylko od ludzi czy z książek i mimo, że staram się nie wypisywać głupot to ...
... wszystko co ludzkie nie jest mi obce ...
😊