Przejdź do treści
Zdrowie 1
Szlachetne zdrowie .....
Oczywiście wielu się nie zgodzi i będzie mnie krytykować i łajać 😊
 
Nie są to żadne porady medyczne, i nie traktujcie ich jak porady ani to nie  jest nakłanianie do czynienia czynów opisanych!
 
Ja to przeżyłem, lub wiem od innych więc opowiadam i tylko informuję …
 
Chwała doktorom…choć nie wszystkim!
 
Ałaaaaaa!


Co w tych ziołach - 2.
 
 
 
 
Saponiny – związki chemiczne zaliczane do glikozydów. Są to substancje o działaniu spieniającym (mają właściwości piorące). Dodane do wody pienią się jak dobre mydło – rośliny bogate w te związki były używane jako zamiennik mydła. Jeśli chodzi o działanie lecznicze – działają wykrztuśnie (powodują zwiększoną produkcję śluzu – np. saponiny zawarte w korzeniu pierwiosnka lekarskiego, bluszczu pospolitym, mydlnicy lekarskiej czy lukrecji gładkiej) i moczopędnie. Saponiny poprawiają wchłanianie składników pokarmu, działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz pomagają w usuwaniu pierwotniaków. Działając na skórę – zwiększają w niej krążenie oraz dotlenienie. Zwiększają produkcję soku żołądkowego oraz żółci i soku jelitowego poprawiając zdolności trawienne organizmu. Nasilają proces trawienny tłuszczów a także zmniejszają ilość „złego” cholesterolu (poprzez działanie przeciwzapalne). Podane w większych dawkach zazwyczaj powodują lub nasilają odruch wymiotny. Saponiny występują także w (oprócz wymienionych wyżej) – oliwkach, żeń-szeniu, winorośli, naparstnicy, kasztanowcu zwyczajnym, aloesie, konwalijce dwulistnej, nagietku lekarskim, ostrokrzewie paragwajskim, dracenie, kozieradce, ...
 
Uwaga – szczególnie brane w dużych dawkach lub długo, saponiny mają także możliwe niebezpieczne skutki uboczne – np., może nastąpić hemoliza krwinek czerwonych krwi co powoduje przepuszczanie hemoglobiny do osocza krwi co przekłada się na wystąpienie anemii. Mogą także działać uszkadzająco na szpik kostny. W bardzo dużych dawkach mogą zadziałać toksycznie – uszkodzić mięsień sercowy oraz mięsnie oddechowe a także doprowadzić do porażenia mózgu czy rdzenia kręgowego. Więc należy być ostrożnym w suplementowaniu się tym „specyfikiem”. Należy także uważać na działania małych pociech gdy np. mamy w domu dracenę lub w ogródku bluszcz – ich liście oraz owoce, na maluchy, mogą zadziałać bardzo toksycznie!
 
Ale … saponiny mają także ciekawa właściwość – poprawiają libido głównie onego ale i  onej mogą ponoć nie zaszkodzić… Najczęściej używany jest do tego celu buzdyganek naziemny (jego ziele oraz owoce – bardzo bogate źródło saponin – głównie protodioscyny i protogracilininypowodują m. in. uwalnianie tlenku azotu w ciałach jamistych przedmiotu męskiego oraz podnoszą poziom testosteronu oraz dehydroepiandrosteronu – pomocny w leczeniu cukrzycy oraz choroby Alzheimera i Parkinsina). W organizmie zawarte w nim saponiny zmieniają się m. in w dehydroepiandrosteron (DHEA), który pobudza libido oraz zwiększa uciechę z obustronnej wewspólnej działalności dążącej do uciechy by być zadowolonym po pobudzeniu … - także powodują te saponiny zwiększenie poziomu hormonów anabolicznych co przekłada się na powiększenie masy mięśniowej np. u sportowców.
 

 
 
Karotenoidy – (beta-karoten – marchew, szpinak, dynia, agrest, słodkie ziemniaki … luteina i zeaksantyna  - czerwona papryka, ciemnozielone warzywa, rokitnik, kukurydza, dzika róża, brukselka, marchew karotka, żółtko jaj … kryptoksantyna – mango, pomarańcze, brzoskwinie) – to substancje barwnikowe nadające roślinom lub ich częściom barwę od żółtej do czerwonej (czasem fioletowej). Neutralizują (głównie beta-karoten) wolne rodniki, wywołują zmianę koloru skóry co chroni ją przed działaniem promieni słonecznych. Zawarte w skórze przeciwdziałają tworzeniu się nowotworu (stosowane w kremach jako filtry UV). Przyjmowane doustnie także działają przeciwnowotworowo – szczególnie dotyczyć może raka jamy ustnej, krtani, przełyku i układu moczowego) – co może sugerować, że działają niejako głównie jako „wchłaniane stykowo”. Karotenoidy bardzo dobrze działają na oczy – są wręcz niezbędne do poprawnego działania oczu a dodatkowo zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Karotenoidy obniżają poziom „złego” cholesterolu obniżając w ten sposób możliwość blokowania naczyń a więc i wystąpienia miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Substancje te poprawiają wytrzymałość i elastyczność kości co przekłada się na zmniejszenie podatności ich na złamania. Najprawdopodobniej luteina może poprawiać działanie mózgu (pamięć i szybkość dedukcji). Karotenoidy barwią skórę – zarówno działając nimi bezpośrednio np. nacieranie skóry sokiem marchwiowym jak i po zjedzeniu ich.
 
 

 
Glikozydy – bardzo zróżnicowana chemicznie grupa związków chemicznych. Cechą wspólną tych związków jest budowa cząsteczki - składa się z glikonu (część cukrowa) i aglikonu (część, którą mogą stanowić: fenole, sterole, alkohole, itp. – rozróżniane są glikozydy: nasercowe, flawonoidowe, antraglokozydy, saponinowe, antocyjanowe, fenolowe, kumarynowe., ...) Mają różnorakie właściwości. Glikozydy, w roślinach, odpowiadają m.in. za barwę, smak i zapach rośliny. Wytwarzane są głównie w liściach a magazynowane a w korze, owocach i nasionach.
 
Wpływ niektórych glikozydów na organizm – np. glikozydy:

 
  • Nasercowe – (np. z naparstnicy) zwiększają napięcie i kurczliwość mięśnia sercowego, zmniejszają ilość krwi znajdującej się w komorach po skurczu oraz zwiększają pojemność wyrzutową serca – co przekłada się na silniejsze tłoczenie krwi do tętnic a więc poprawa działania układu krążenia. Niestety nie można ich stosować przy dużej miażdżycy, niedomykalności zastawek czy zapaleniu mięśnia sercowego. Preparaty za naparstnicy mogą wchodzić w reakcje z insuliną i kortykosteroidami a także powodować wymioty (nawet dość silne).

  • Flawonoidowe – są przeciwutleniaczami, działają silnie rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodów moczowych, żółciowych, naczyń krwionośnych i przewodu pokarmowego. Mają działanie moczopędne. Maja zdolność do uelastyczniania naczyń krwionośnych oraz je uszczelniają. Mają właściwości przeciwzapalne – hamują uwalnianie histaminy oraz prostagladyn - to one właśnie wywołują objawy stanu zapalnego, czyli obrzęk, zaczerwienienie oraz ból a czasem i wysoką temperaturę – są podawane kobietom w celu przyspieszenia lub wywołania porodu. Prostagladyny zapobiegają zlepianiu się płytek krwi oraz zmniejszają jej lepkość co skutkuje zmniejszeniem prawdopodobieństwa wystąpienia udaru mózgu czy zawału serca. Prostagladyny obniżają ilość wytwarzanego kwasu żołądkowego i zwiększają wydzielanie śluzu co pomaga m.in. w leczeniu choroby wrzodowej a także pomagają w postawieniu małego problemu męskiego działając na jego będące w nim ciała jamiste – dotleniając je oraz rozszerzając …).
   
 

 
Kumaryna i jej pochodne – związki pironowe o bardzo szerokim działaniu. Najwięcej kumaryny znajduje się m.in. w owocach cytrusowych, borówkach, malinach, truskawkach, brokule, papryce, sałacie, pomidorach, w roślinach strączkowych, w ziołach (serdecznik, kozieradka, rumianek, mięta, trawa turówka wonna, kasztanowiec zwyczajny, zielona herbata …), w cynamonie (bardzo dużo w odmianie cassia (kasia)) i olejku cynamonowym oraz olejku lawendowym. Charakterystycznym jest zapach kumaryny – jest podobny do zapachu siana – często wykorzystywany w przemyśle spożywczym (np. wódka żubrówka jest wzbogacona wywarem z trawy turówki wonnej – czasem do butelki wkłada się także źdźbło tej trawy) i perfumeryjnym. Sama kumaryna jest antyoksydantem, ma działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, rozkurczowe, przeciwalergiczne i uspakajające.  Są doniesienia, że hamuje replikację niektórych wirusów m.in. wirusa HIW. Wiele kumaryn ma zdolność do fluorescencji – pod wpływem światła UV (niebieskie, fioletowe lub zielono-żółte) – co wykorzystywane jest jako marker w niektórych badaniach nad aktywnością komórek i enzymów.
 
Kumaryna stosowana w nadmiarze i długotrwale może uszkadzać wątrobę i nerki oraz przyczynić się nawet do powstania lub przyspieszenia wzrostu nowotworów np. płuc – stąd dobrze jest uważać w zażywaniu/jedzeniu np. cynamonu – cynamon cejloński ma dużo mniej kumaryn niż najczęściej bytujący na półkach cynamon chiński (cynamon cassia) (!).
 
Ciekawostka – kumaryny wykorzystuje się w trutce na szczury (nazwa preparatu to Bromadiolon) – działa bardzo mocno przeciwkrzepliwie na krew i doprowadza, za opóźnieniem kilkudniowym, do silnych krwawień wewnętrznych doprowadzających do śmierci  szczurów, które zjadły  ten specyfik. Działając z opóźnieniem środek ten może doprowadzić do padu nawet całego stada.
 
Pochodne kumaryny np. :

 
  • Eskulina - działa uszczelniająco oraz uelastycznia drobne naczynia krwionośne.

  • Warfaryna i dikumarol – rozrzedza krew - stosowana zapobiegawczo (np. po operacjach)i leczniczo w zakrzepach żył – do stosowania krótkotrwałego ze względu na ryzyko powstania poważnych krwawień (ryzyko się zwiększa w przypadku stosowania u osób ze zniszczoną wątrobą i nerkami).

  • Skopoletyna i metoksalen – dopiero są prowadzone badania ale wszystko wskazuje, że te kumaryny działają pomocnie w chorobach Parkinsina i Alzheimera.
     


 
Kwasy organiczne – są związkami węgla zawierającymi grupę karboksylową. Są gromadzone przez rośliny w dużych ilościach w owocach, nasionach, korzeniach, łodygach i liściach. – np. kwasy: octowy, jabłkowy, cytrynowy, salicylowy, mrówkowy, walerianowy, izowalerianowy, …
Działanie na ludzi – zwiększają ilość produkowanej śliny, zwiększają ilość produkowanego solu żołądkowego i trzustkowego, poprawiają  apetyt oraz ułatwiają trawienie. W przewodzie pokarmowym niszczą bakterie zakwaszając treść przeciwdziałają zbytniej fermentacji w jelitach.
Uwaga – ilość kwasów organicznych zawartych w owocach zmniejsza się wraz z ich dojrzewaniem (m.in. dlatego niedojrzałe np. jabłka są bardzo kwaśne).
 
 

 
Terpeny – substancje aromatyczne odpowiedzialne za zapach i smak roślin i ich części (owoc, kwiat,…) – często są to substancje wabiące owady. Terpeny bardzo ważnym składnikiem każdej żywicy roślinnej lub olejków eterycznych. Wiele z nich ma właściwości przeciwbakteryjne a także przeciwnowotworowe. Działają na naczynia krwionośne na neuroprzekaźniki, mogą działać pobudzająco jak i nasennie,… więcej można poczytać o olejkach eterycznych i stosowaniu ich w różnych celach terapeutycznych.
 
Przykłady:
 
  • Alfa-pinen – (olejek sosnowy) – działa rozszerzająco na oskrzela ułatwiając oddychanie (np. astmatykom). Wpływa także na poprawę pamięci oraz zwiększa czujność i spostrzegaewczość.

  • Mircen – (olejek wawrzynowy, tymiankowy, mirtowy, olejek z pietruszki, chmielu, macierzanki, konopii, trawy cytrynowej, olejek ylang-ylang) – ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz uspokajające. Pomaga w problemach ze snem, zwiodcza mięśnie.

  • Linalol – (lawenda, mięta, bazylia, drzewo różane, cynamon, brzoza, cytrusy) – posiada właściwości owadobójcze. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, uspokajające a także nasenne, łagodzi stres i różne lęki, wzmacnia układ odpornościowy. Ma działanie przeciwdrgawkowe. Działa przeciwnowotworowo (jeszcze w badaniach).

  • Kamfora – posiada właściwości rozkurczowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe (poraża nerwy czuciowe). Zazwyczaj stosowana tylko zewnętrznie – skóra i błony śluzowe. Działa rozgrzewająco. Oczyszcza drogi oddechowe oraz odtyka zatkany nos. Używana bywa do walki z trądzikiem i opryszczką. Ma właściwości znieczulające i miejscowo zastosowana zmniejsza obrzęki. Z powodzeniem stosowana w stanach zapalnych – np. przy zapaleniu ucha, Często jest składnikiem środków odstraszające owady oraz mole ubraniowe.

  • Skwalen – także znajdujący się naturalnie w organizmie ludzkim. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Uczestniczy w syntezowaniu witaminy D. Działa ochronnie na wątrobę – oczyszcza organizm z toksyn, zapobiega tworzeniu kamieni żółciowych oraz wątrobowych. Ma działanie antyoksydacyjne. Tworzy tzw. płaszcz lipidowy – chroni przed działaniem np. promieniowania UV i innymi czynnikami zewnętrznymi oraz utratą wody, dzięki czemu skóra jest nawilżona i elastyczna. Łagodzi podrażnienia skóry oraz stany zapalne – trądzik, łuszczyca, egzema, … Źródłami skwalenu są: olej z pestek dyni, olej z oliwek, olej z amarantusa, oleje rybne (ok. 4-10 razy więcej tego terpenu niż w produktach roślinnych), … Nie da się go wytworzyć syntetycznie.
         
 

 
Azulenygrupa związków chemicznych należących do klasy naftalenów, które maja bardzo szerokie pole właściwości. Mają właściwości przeciwzapalne – łagodzą stany zapalne skóry (łuszczyca, egzema, trądzik) zmniejszając stan podrażnienia i opuchnięcia. Są silnymi antyoksydantami – zwalczają wolne rodniki zapobiegając uszkodzeniom skóry i jej starzeniem. Pomagają w łagodzeniu likwidowaniu swędzenia i pieczenia. Azuleny znajdują się np. w : korze kruszyny, piołunie, krwawniku i rumiankum korzeniu rzewienia, aloesie, liściach i owocach sensu.
 
  • Chamazulen – najbardziej poznany azulen. Działa (podobnie jak bisabolol) hamująco na rozrost bakterii i grzybów, przyspiesza gojenie ran oraz działa łagodząco w oparzeniach słonecznych. Ma właściwości przeciwalergiczne – posiada zdolność do hamowania syntezy histaminy z komórki tkanki. Nadaje olejkom eterycznym z rumianku i krwawnika barwę niebieską.
 
 

 
Śluzy roślinne – są wielocukrami, zawierają: witaminę C, lecytynę, substancje dezynfekujące, przeciwzapalne, zmiękczające, powlekające, natłuszczające oraz osłaniające.   W połączeniu z wodą tworzą żele i zole, które stanowią bardzo dobrą ochronę dla błon śluzowych organizmu ludzkiego przed żrącym działaniem soków żołądkowych i pepsyny. Śluzy te ułatwiają przesuwanie się pokarmu w jelitach – zmniejszają tarcie o ścianki jelit – tym samym przeciwdziałają zaparciom. Zioła zawierające śluzy: liście i korzenie prawoślazu, kwiat ślazu leśnego, kwiat malwy czarnej, , babki owalnej, łupina nasienna babki owalnej, liść babki lancetowatej, nasienie lnu, nasienie kozieradki, kwiat dziewanny, porost islandzki, nasienie pigwy, bulwy storczyków, korzeń żywokostu i prawoślazu, …
 
 
 
 
Goryczezwiązki o bardzo gorzkim smaku, często trujące, zaliczane do alkaloidów lub terpenów. Powodują zwiększenie produkcji śliny oraz soków żołądkowych. Poprawiają apetyt i trawienie. Znajdują się m.in. w piołunie, mniszku lekarskim, dziurawcu, krwawniku, bobrku trójlistnym (liść), goryczka (korzeń), …



A.M.



 Nie biorę odpowiedzialności za skutki zastosowania rzeczy i wykonania czynności tu opisane.
Podaję tutaj praktyczne zastosowania różnych substancji jako ciekawostkę, którą to każdy musi sobie rozumnie zweryfikować ...
 
Niektóre z tych rzeczy sam stosowałem i stosuję, inne znam tylko od ludzi czy z książek i mimo, że staram się nie wypisywać głupot to ...
... wszystko co ludzkie nie jest mi obce ...
😊
 
Wróć do spisu treści