Przejdź do treści
Zdrowie 2
Szlachetne zdrowie .....
Oczywiście wielu się nie zgodzi i będzie mnie krytykować i łajać 😊
 
Nie są to żadne porady medyczne, i nie traktujcie ich jak porady ani to nie  jest nakłanianie do czynienia czynów opisanych!
 
Ja to przeżyłem, lub wiem od innych więc opowiadam i tylko informuję …
 
Chwała doktorom…choć nie wszystkim!
 
Ałaaaaaa!

Mahonia pospolita – zioło na łuszczycę.
 
 
 
 
Mahonia pospolita  - roślina często mylona jest z ostrokrzewem kolczastym, który w przeciwieństwie do mahoni jest trujący dla ludzi. Zjedzenie czerwonych owoców ostrokrzewu powoduje bóle żołądka, biegunkę, wymioty, senność, a czasem nawet paraliże oraz zaburzenia pracy serca, ale spożycie nawet dużych ilości nie prowadzi do śmierci – ale w przypadku dzieci należy jednak uważać (zawierają glikozydy cyjanogenne oraz alkaloid teobrominę) – liście także maja podobne właściwości. Mahonia nie jest trująca ale co do jedzenia i wykorzystywania jej owoców zdania są podzielone – nie powinno się ich jeść w dużych ilościach oraz raczej nie powinny ich jeść dzieci (ale niektórzy robią z nich galaretki, konfitury, itp. …). Mahonia dorasta do ok. 1 metra. Ostrokrzew jest dużo wyższy, nawet ponad 2 metry. Ostrokrzew posiada białawe kwiatki a później owoce czerwone natomiast mahonia kwitnie na żółto i ma niebieskie lub granatowo-niebieskie owoce z lekko matowym pokryciem (ale uwaga – np. rzadko sadzona mahonia haematocarpa ma owoce koloru czerwonego !).
 
 
Mahonia posiada w swym składzie berberynę (dużo w owocach), która to ma bardzo dobre działanie przeciwko wielu bakteriom i grzybom a więc i przeciwzapalne. W owocach obecny jest także m.in. kwas chlorogenowy oraz witamina C - naturalne przeciwutleniacze. Berberyna ma potwierdzone działanie przeciwnowotworowe. Po dłuższym zastosowaniu kory i ziela mahonii następuje zazwyczaj istotna poprawa w przypadku leczenia łuszczycy oraz atopowego zapalenia skóry. Berberyna inne działania – zmniejsza poziom cukru we krwi, likwidując stany zapalne zmniejsza ilość cholesterolu we krwi, zmniejsza ciśnienie tętnicze, pomaga zrzucić nadmierną wagę – zmniejsza apetyt, ma właściwości, …
 
Nie należy przyjmować preparatów z mahonii przed snem … bo można się ponoć nie wyspać. Powinny też uważać osoby z bardzo zniszczoną wątrobą (choć zdania są podzielone). Jak zwykle – uwaga – kobiety w ciąży i dające naturalne papu i dzieci.
 
 
Osobiście jeszcze nie stosowałem na sobie mahonii czy wyciągów z mahonii ale z opowiadań wszystko wskazuje, że przynajmniej na niektórych roślinka działa pozytywnie - szczególnie  w zmianach skórnych.
 
 
Nalewka na wysoki cholesterol, przeciwzapalna – 0.7-0.8 kg owoców mahonii, 200 gramów cukru (dodawanie podzielone na porcje etapowe) – lub miodu, 40% wódka czysta (jak ktoś woli to bimbrozja - jak dobrze zrobiona to zdrowiej i taniej) ok. 1-1.5 litra by przykryła o 1/3 więcej niż poziom owoców. Owoce należy zamrozić (!), po czym wsypać je do np. słoja i zalać wódką. Po około tygodniu należy dodać 100 gramów cukru i wymieszać. Po miesiącu należy zlać płyn a owoce odcisnąć i dodać kolejne 100 gramów cukru. Pozostawić na kilka tygodni. Należy podczas wykonywania oraz po zrobieniu przechowywać w zaciemnieniu. Potem pozostanie tylko popijanie co jakiś czas ku zdrowiu.
 
 
Wywar - zewnętrznie na łuszczycę – wykorzystuje się ziele, korzeń oraz wewnętrzną część kory (ponoć ma najlepsze właściwości – niektórzy po prostu tną gałązki i dodają do suszu zamiast obierać ziółko). 2-3 łyżki suszu na 500 ml wody, gotować 15-20 minut. Smarować lub okładać zmienioną skórę, np. miejsca łuszczycowe, czy zapalne skóry. Niektórzy gotują dłużej 30-40 minut celem zagęszczenia płynu.
 
 
Herbatka z owoców – owoce mrozimy (nie trzeba gdy zbieramy po mrozach) z następnie suszymy w piekarniku w 60-70 stopniach (jeśli jest to z termoobiegiem). 1 łyżkę suszu z owoców wsypać do szklanki (250 ml) i zalać wrzątkiem. Zostawić na 30-40 minut i wolno popijać (można dosłodzić np. miodem – choć ja nie jestem zwolennikiem słodzenia).
 
 
Napar na dnę moczanową – napar z kwiatów – 1 płaską łyżkę suszu (dobrze by w nim była kora lub cięte gałązki i korzeń) wsypać do szklanki (250 ml) i zalać wrzącą wodą. Po ochłodzeniu przefiltrować. Pić 3-4 razy dziennie 15-20 minut przed posiłkami.



A.M.



 Nie biorę odpowiedzialności za skutki zastosowania rzeczy i wykonania czynności tu opisane.
Podaję tutaj praktyczne zastosowania różnych substancji jako ciekawostkę, którą to każdy musi sobie rozumnie zweryfikować ...
 
Niektóre z tych rzeczy sam stosowałem i stosuję, inne znam tylko od ludzi czy z książek i mimo, że staram się nie wypisywać głupot to ...
... wszystko co ludzkie nie jest mi obce ...
😊
 
Wróć do spisu treści